Jak jsme si RECYKLOHRÁLI

ZŠ Partyzánská, Česká Lípa se v uplynulém školním roce 2023-24 v rámci Libereckého kraje umístila na 7. místě Celoroční hry s Recyklohraním !!!

 

září 2024 – Celoroční hra s Recyklohraním zná své vítěze. Uplynulého ročníku se zúčastnilo více než 1 600 mateřských, základních a středních škol z celé republiky, mezi nimi i ty z Libereckého kraje. Cílem soutěže je povzbudit učitele a jejich prostřednictvím i žáky k udržitelnému chování.

V průběhu roku tak žáci a studenti plnili nejrůznější úkoly s environmentální tematikou a rovněž se zapojovali do sběru vysloužilého elektra, baterií, mobilů a tonerů. Za tyto aktivity jim byly připisovány body na školní konta vedená u Recyklohraní.  

Odměnou v regionech je příspěvek na exkurze

Vedle celostátního pořadí odměňuje Recyklohraní dle získaných bodů také nejlepší školy v jednotlivých krajích. Prvním třem nejaktivnějším školám v každém kraji přispívá částkou ve výši až 5 tisíc korun na exkurzi, která je tematicky zaměřená na udržitelné spotřebitelské chování. Děti se tak mohou podívat, jak to v praxi vypadá třeba na dotřiďovací lince na obaly, v recyklačním provozu, ve sběrném dvoře nebo v čistírně odpadních vod.

„Praktická zkušenost je pro děti i studenty důležitá, protože kromě informací získávají i osobní zážitek, který jim pomáhá snadněji měnit své návyky a více se zajímat o dění ve svém blízkém okolí. Proto nám dává smysl podporovat proces učení i touto formou,“ upozorňuje Hana Ansorgová, ředitelka Recyklohraní. Příspěvek lze využít na úhradu dopravy, případně vstupného.

Jak konkrétně se zapojila naše škola?

Jednotlivé školy a školky posílají pečlivě zpracované dokumentace svých aktivit, kde     nechybí ani spousta fotografií. Děti z naší školy se dokonce zapojily do Celoročního cíle, při kterém plnily nejrůznější zadání v oblasti environmentální výchovy.

V průběhu celého školního roku žáci například splnili průběžný úkol Recyklohraní s názvem Po stopách Plýtváka šatního nebo Pojďme léčit českou krajinu. Úspěšně jsme se zapojili do tradičního sběru použitých baterií a nově také vysloužilých mobilních telefonů.

Projekt má podporu Státního fondu životního prostředí

Celoroční hra a Celoroční cíl s Recyklohraním jsou dílčími aktivitami projektu Myslíme jinak! Neplýtváme a omezujeme tvorbu odpadů, který je spolufinancován Státním fondem životního prostředí ČR na základě rozhodnutí ministra životního prostředí. Probíhá od října 2021 do prosince 2024. Projekt by měl pomoci etablovat vzdělávání v tématech udržitelná spotřeba, předcházení vzniku odpadů a oběhové hospodářství na školách tak, aby v něm mohlo být plynule pokračováno i po roce 2024.

Poděkování patří také spoluorganizátorům programu a Celoroční hry, společnostem ECOBAT a Elektrowin, z jejichž příspěvků Recyklohraní mohlo pro školy pořídit odměny. I v nadcházejícím školním roce se školy budou moci do Celoroční hry s Recyklohraním zapojit. 

V oblasti ekologické a environmentální výchovy navíc proběhla na Partyzánce v uplynulém školním roce celá řada dalších aktivit.

Deváté ročníky měly příležitost se zapojit do pilotního programu testování výukových lekcí Klimatická změna střediska ekologické výchovy SEVER Horní Maršov. V rámci projektového dne jsme navštívili českolipskou čističku odpadních vod a ve spolupráci s Ptačím parkem Mnišské louky zorganizovali vlastní akci v rámci programu Ukliďme Česko. Nezapomenutelné byly také dvě plavby na kánoích po řece Ploučnici, během kterých jsme mapovali výskyt invazivní rostliny netýkavky žláznaté, tak i návštěva úpravny pitné vody v Zahrádkách, exkurze u místního včelaře a v kozí ekofarmě Nový Dvůr.